Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE©)

 

Wat?

TRE is een methode om oude en chronische, maar ook recente spanning te ontladen direct via het autonome zenuwstelsel. Deze ontlading brengt herstel binnen het hele spectrum van milde spanning tot post traumatische stress. Het effect is zowel geestelijk als lichamelijk merkbaar. 

 

Hoe?

Door een serie gemakkelijke spieroefeningen wordt het zenuw- en spierstelsel (nervus vagus en de psoas spier) geprikkeld om een lichaamseigen ontspanningsimpuls te starten. Het is dezelfde automatische reactie die je ook ziet bij kinderen en dieren als ze geschrokken zijn en ze staan even te trillen (neurogene tremor). Daarna kunnen ze gewoon weer verder met wat ze aan het doen waren. Voor het brein is dit het signaal dat het kan stoppen met overalert zijn en weer terug kan naar een staat van neutraliteit en ontspanning (baseline). Volwassenen houden deze ontlading vaak per ongeluk tegen, omdat het vreemd of zwak zou lijken. Dan blijft het brein en daarmee het lichaam in de stress-stand in plaats van in een staat van herstel. 

 

Wat voel je?

Na deze TRE spieroefeningen onstaat er tijdelijk een trilling in de spieren, vaak zichtbaar en voelbaar. Symptomen van spanning en ontspanning kunnen elkaar afwisselen. De adem verandert een beetje en je voelt je meestal gelijk iets prettiger, opgelucht en helderder, omdat je gehele neurobiologie interpreteert dat 'de kust weer veilig is'. Je lichaam weet dus zelf wat het moet doen (autonoom), je kan het dan ook niet fout doen. Het lichaam weet ook wanneer het weer klaar is, dan stopt het automatisch. Maar je kan het ook zelf ieder moment stoppen als je dat wilt.

Tijdens een sessie zorgen we dat de ontlading gereguleerd verloopt, dat wil zeggen comfortabel en gedoseerd, omdat dit ook het meeste effect geeft.  

Frequent ervaren effecten

 

 • Beter reguleren van stress, angst en piekeren

 • Afname Post Traumatische Stress symptomen

 • Afname Burn-out symptomen

 • Verbeterde stemming

 • Verbeterde slaap

 • Afname rugklachten

 • Afname blessure en spierpijn

 • Meer energie en uithoudingsvermogen

 • Verbeteren van oud letsel

 • Verlichten van symptomen bij chronische somatiek

 • Lagere bloeddruk

 

Wetenschappelijk onderzoek vind je op de internationale website www.traumaprevention.com/research

 

Individueel en in de groep 

 

Individueel kan de TRE ook gecombineerd worden met andere therapieen en worden afgestemd op de persoon. In groepen ervaren mensen soms extra verdieping en verandering in hun process vanwege de context.

Bij trauma of andere psychologische problemen, dan kan hij/zij beter eerst individueel beginnen als therapie, omdat het wat los kan maken. Dit is individueel gemakkelijker te reguleren dan in een groep. 

 

Een sessie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.  

 

Contraindicaties

 

Er zijn redenen om het niet te doen; bij zwangerschap en letsel wat nog niet genezen is. Bij lichamelijke problemen vraag je eerst toestemming van je arts om te mogen bewegen en belasten. 

Bij bloeddrukverlagende medicatie is het belangrijk om de effecten van TRE op uw bloeddruk te monitoren onder begeleiding van uw arts. Soms kan de bloeddruk zodanig verbeteren dat medicatie bijgesteld kan en moet worden. 

 

Video

 

Een korte duidelijke animatie over TRE: 

Een testemonie van een Amerikaanse marinier over zijn ervaring met TRE bij post traumatische stress: